我的绝色总裁未婚妻沈浪神卫贴吧

Од Википеди?а — слободната енциклопеди?а
Пре?ди на прегледникот Пре?ди на пребарува?ето

Добре до?довте на Википеди?а

слободната енциклопеди?а што може секо? да ?а уредува
имаме 106.446 статии на македонски ?азик
Избрана стати?а за оваа седмица
Арабеска во дворецот Алхамбра, Шпани?а

Исламска уметност — уметничките дела создадени од времето на хи?рата (622 година од христи?анската ера), па сé до XIX век, на територи?а ко?а се протега од Шпани?а сé до Инди?а на ко?а живее население што е дел од исламската култура.

Уметноста создадена во контекст на исламскиот свет претставува одредено стилско единство што се должи на движе?ето на уметниците, трговците, нарачателите на уметнички дела како и на самите уметничките дела. Употребата на едно заедничко писмо низ целата исламската цивилизаци?а и разво?от на калиграфи?ата ?а за?акнува оваа иде?а на единство. Други елементи исто така се истакнуваат како на пример истакнува?ето на декоративните елементи во архитектурата, важноста на геометри?ата и таписериските декорации. Сепак, широкиот спектар на форми и декорации, согласно зем?и и епохи, често доведува до тоа пове?е да се зборува за ?уметности на исламот“ отколку за една единствена ?исламска уметност“. Според Олег Грабар, уметноста на Исламот, може да се дефинира само како ?сери?а ставови во однос на самиот процес на уметничко творештво“. (Дозна?те пове?е...)


Слика на денот
Bamberg Naturkundemuseum Vogelsaal 926449506HDR.jpg
Салата на птиците во природонаучниот музе? во Бамберг, Германи?а.
Дали сте знаеле…

Занимливости од содржините на Википеди?а:

Медузата Turritopsis nutricula
На денешен ден…

Денес е 23 ?уни 2020 г.

Настани:

1633  Светиот суд во Рим го осуди Галилео Галиле? на доживотна роби?а (подоцна сменета во ку?ен притвор), а неговите дела ги забрани како опасни за христи?анството.
1868  Кристофер Латам Шолс добил патент за машината за пишува?е.
1894  Во Париз основан Ме?ународниот олимписки комитет, по иници?атива на баронот П?ер де Кубертен.
1958  Холандската протестантска црква ги прифати жените за свештеници.

Родени:

47 п.н.е.  Птоломе? XV Цезарион — последниот крал од Птоломе?ската династи?а.
1668  ?амбатиста Вико — итали?ански политички филозоф и реторичар.
1889  Ана Ахматова — руска и советска поетеса.
1899  Густав Крклец — хрватски писател.
1912  Алан Т?уринг — англиски математичар и пронао?ач (? 1954.).
1915  Кузман ?осифовски - Питународен херо? на Македони?а.
1937  Марти Ахтисари — претседател на Финска.
1940  Вилма Рудолф — американска атлетичарка.
1955  Жан Тигана — француски фудбалер.
1955  Бранка Парли? — српска пи?анистка.
1961  Ентоан Кар — американски кошаркар.
1961  Митар Суботи? — ?угословенски и српски рок-музичар.
1972  Зинедин Зидан — француски фудбалер и тренер.
1981  Антони Коста — англиски пе?ач.
1986  Симон Шпилак — словенечки велосипедист.
1987  Нандо де Коло — француски кошаркар.

Починале:

1806  Матирен Жак Брисон — француски природонаучник.
1836  ?е?мс Мил — англиски филозоф, економист и политички теоретичар.
1946  Вили?ам С. Харт — американски глумец.
1995  ?онас Едвард Салк — американски микробиолог.
1913  Георги Мончев — македонски револуционер.
Што е Википеди?а?

Википеди?а е енциклопеди?а напишана преку соработка на многу од не?зините читатели. Таа е посебен вид на мрежно место, наречено вики, што го прави придонесот кон неа брз и лесен.

Сакате да помогнете?
Започнете со нашиот вовед!

Други области
  • Селска чешма — Централниот форум за дискуси?а на Википеди?а, место каде што можете да поставувате праша?а и да давате коментари.
  • Портал на заедницата — Проекти, ресурси и активности за сите кои сакаат да се вклучат во проектот.
  • На други ?азици — Википеди?а е пове?е?азичен проект - освен на македонски, Википеди?а е достапна и на 299 други ?азици.
Збратимени проекти

Википеди?а е проект на фондаци?ата Викимеди?а — непрофитна организаци?а, ко?а опфа?а и други проекти:

Commons-logo.svg
Ризница
Складиште на слики, снимки и други мултимеди?ални содржини
Wikinews-logo-51px.png
Викивести
Вести со права за слободна употреба
Wiktionary-logo-51px.gif
Викиречник
Речник и лексикон
Wikiquote-logo-51px.png
Викицитат
Збирка на цитати
Wikibooks-logo-35px.png
Викикниги
Учебници и прирачници со права за слободна употреба
Wikisource-logo.png
Викиизвор
Библиотека на дела со права за слободна употреба
Wikispecies-logo-35px.png
Викивидови
Именик на видови
Wikiversity-logo-41px.png
Викиуниверзитет
Матери?али и активности за уче?е со права за слободна употреба
Wikimedia-logo-35px.png
Мета-вики
Усогласува?е на проектот ?Викимеди?а“
Wikidata-logo.svg
Википодатоци
База на слободни знае?а
Wikivoyage-logo.svg
Википатува?е
Отворен туристички водич